507429 - Algemene en Joodse begraafplaats
Leeuwarden E 4281
Leeuwarden E 7674
Leeuwarden E 7673
Leeuwarden E 7672
Bij Spanjaardslaan 76, 8917 AV te Leeuwarden

Omschrijving

ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met bijbehorende graftekens. De door een gracht omringde Algemene Begraafplaats naar ontwerp uit 1830 van Lucas Pieters Roodbaard, bestaat uit vier begraafperken die in vijf afdelingen zijn verdeeld (1, 2, 3, 4 en 4 nieuw). Het ovale perk dat aansluit op de ingang omvat de eerste en de tweede afdeling en wordt, met de klok mee, geflankeerd door de niervormige perken van de derde, de vierde en de vijfde afdeling (thans afdeling 4 nieuw). Het karakter van deze perken is als gevolg van de erop voorkomende veelal natuurstenen graven en graftekens uitgesproken 19de-eeuws. Hun belang ligt in de collectieve betekenis die zij, met name door materiaalgebruik en situering binnen de aanleg van L.P. Roodbaard, hebben voor het zo typisch 19de-eeuwse karakter van de begraafplaats.

Waardering De Algemene Begraafplaats met bijbehorende graftekens is van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de funerair-historische en genealogische waarde van de graftekens;

- wegens de kwaliteit van het ontwerp en de nog betrekkelijk hoge mate van gaafheid van de aanleg;

- als karakteristiek ontwerp van L.P. Roodbaard en als zodanig van belang voor diens oeuvre;

- wegens het kenmerkende 19de-eeuwse karakter van aanleg en graftekens;

- wegens de aanwezigheid van graven van leden van prominente Friese families en personen, die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van Friesland;

- wegens de karakteristieke ligging aan de Spanjaardslaan en de visuele eenheid die de begraafplaats vormt met het aangrenzende in tuinhistorisch opzicht eveneens waardevolle Rengerspark uit 1904-1906 (ontwerper H. Copijn);

- als onderdeel van een belangrijk groengebied binnen de stadsgrenzen van Leeuwarden met kenmerkende stinsflora.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Algemene begraafplaats

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Landschapsstijl