507429 - Algemene en Joodse begraafplaats
Leeuwarden E 7674
Spanjaardslaan 74, 8917 AV te Leeuwarden

Omschrijving

LIJKEN- EN SCHIJNDODENHUIS, gebouwd in 1874 in eclectisch-classicistische trant naar ontwerp van Thomas Romein. Dienstgebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit gepleisterde baksteen op even uitgemetselde plint en plat afgedekt; doorgaande verkropte waterlijst. De beide aedicula-vormige hoekpartijen van de voorgevel worden benadrukt door pilasters met verdiepte velden, die uitlopen in (oorspronkelijk door palmetvormige, vermoedelijk zinken acroteria bekroonde) loze tympanen met geprofileerde lijst. Links en rechts een opgeklampte toegangsdeur met ijzeren sierbeslag; daartussen twee halve lichtgetoogde vensters met gietijzeren roosters en natuurstenen strekken en afzaten. In de linkerzijgevel lichtgetoogde (niet oorspronkelijke) dubbele houten deuren; natuurstenen sluitsteen; in de rechterzijgevel een (thans dichtgezet) raam; in de achtergevels vier vensters als in de voorgevel. Het INTERIEUR is in twee ruimten verdeeld; de vloer is met bakstenen belegd.

Waardering Dienstgebouw (lijken- en schijndodenhuis) van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;