507429 - Algemene en Joodse begraafplaats

Leeuwarden
Leeuwarden

DIENSTGEBOUW behorende bij de Joodse begraafplaats en vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Eenvoudig met siermetselwerk verlevendigd bakstenen gebouw, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met aan beide zijden een royaal overstek op consoles; geprofileerde daklijst. De voor- en achtergevels symmetrisch ingedeeld door een dubbele opgeklampte deur met halfrond gesloten bovenlicht met V-vormige indeling, gevat in even uitgemetselde omlijsting; aan weerszijden een venster met vierruitsverdeling onder en V-vormige indeling boven de tussendorpel; 1-steens hanekammen. In de geveltop aan voorzijde een gedenksteen met opschrift: Job 3 vers 19. In de linkerzijgevel een lichtgetoogde houten deur onder houten overhuiving en aan weerszijden een half lichtgetoogd venster met 1-steens hanekam; in de rechterzijgevel (eveneens met siermetselwerk) drie dito vensters.

Waardering Dienstgebouw van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de sobere, maar verzorgde vormgeving; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de hoge mate van gaafheid van het exterieur.

JaSpanjaardslaan768917 AVBijLeeuwarden
NeeSpanjaardslaan788917 AVBijLeeuwarden