Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507437
Complexnummer
507429 - Algemene en Joodse begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82753/77
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden E 4281
Bij Spanjaardslaan 76, 8917 AV te Leeuwarden
Bij Spanjaardslaan 78, 8917 AV te Leeuwarden

Omschrijving

DIENSTGEBOUW behorende bij de Joodse begraafplaats en vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Eenvoudig met siermetselwerk verlevendigd bakstenen gebouw, opgetrokken op rechthoekige plattegrond en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met aan beide zijden een royaal overstek op consoles; geprofileerde daklijst. De voor- en achtergevels symmetrisch ingedeeld door een dubbele opgeklampte deur met halfrond gesloten bovenlicht met V-vormige indeling, gevat in even uitgemetselde omlijsting; aan weerszijden een venster met vierruitsverdeling onder en V-vormige indeling boven de tussendorpel; 1-steens hanekammen. In de geveltop aan voorzijde een gedenksteen met opschrift: Job 3 vers 19. In de linkerzijgevel een lichtgetoogde houten deur onder houten overhuiving en aan weerszijden een half lichtgetoogd venster met 1-steens hanekam; in de rechterzijgevel (eveneens met siermetselwerk) drie dito vensters.

Waardering Dienstgebouw van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de sobere, maar verzorgde vormgeving; - wegens de historisch-functionele relatie met de begraafplaats; - wegens de hoge mate van gaafheid van het exterieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507429. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1910
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing