Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507456
Complexnummer: 
507455 - Doopsgezinde Vermaning
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 juli 1997
Kadaster deel/nr: 
9538/12
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Overijssel
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Steenwijkerland
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Giethoorn
X-Y coördinaat: 
202458 - 526374

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Vroeg twintigste eeuwse pastorie in het centrum van Giethoorn, gelegen naast de Doopsgezinde kerk waarmee het een waardevol complex vormt(=RM nr. 10502)

Omschrijving

Verdiepingloos pand met een gepleisterde plint en gevels met banden van verblendsteen onder met geglazuurde, deels met Tuile du Nord en deels met gegolfde Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met zinken pironnen op de nokhoeken en uitkragende, geprofileerde goot op gesneden klampen. Symmetrische voorgevel met hoog opgaand middenrisaliet met rondboog portiek, waarin een deur met boven- en zijlichten. Aan weerszijden hiervan rechtgesloten vensters met roedenverdeling in de bovenramen en baksteenmozaïeken onder liggende ellipsbogen. Houten dakkapelletje onder lessenaardak aan weerszijden van de centrale opbouw, die is voorzien van een samengesteld venster onder een segmentboog en wordt bekroond door een gebroken deklijst met kraagstukken.

Rechter zijgevel met hoog opgaande, recht afgesloten middenpartij, een entree met bovenlicht en rechtgesloten vensters onder strekken. Linker zijgevel met identieke vensters als in de rechter gevel en een originele houten dakkapel met plat dak.

Aan de achterzijde een risalerend gedeelte met vensters als in de zijgevels. In de binnenhoek een grote, houten serre met roedenverdeling in de bovenlichten.

Het interieur is voor een belangrijk deel nog in de oorspronkelijke staat met paneeldeuren binnen profiellijsten. Het linker deel van het huis bevat een suite met in de schuifdeuren bovenlichten met roedenverdeling en in beide kamers een betegelde haard met schoorsteenmantel (zwart marmer met florale art nouveau decoraties). Plafond met art nouveau stucreliëfs. De aan deze kamers grenzende serre bezit nog de oorspronkelijke tegelvloer en is van de suite gescheiden door middel van glazen schuifdeuren. Van de twee kamers rechts van de entree is de voorste eveneens voorzien van een haard en een plafond met gestucte plafondreliëfs met art nouveau decoraties, die overigens afwijken van die in de suite. De deuren van de in het achterste deel van het huis gesitueerde keuken met betegelde schouw en die van de gang zijn voorzien van een segmentboog. De originele trap naar de zolderverdieping is versierd met geometrisch snijwerk in de trappalen, -stijlen -leuning.

De indeling van de zolderverdieping is eveneens nog voor een belangrijk deel in oorspronkelijke staat. Hier bevindt zich ook nog de op een iets lager niveau gelegen "meidenkamer" en onder meer een grote kast met een trapgat, waaruit de trap naar de vroegere bijkeuken is verdwenen.

Waardering

Op een centrale plaats in het dorp gesitueerde, vroeg twintigste eeuwse pastorie met cultuurhistorische waarde vanwege de samenhang met de ernaast gelegen vermaning. Het gave huis, met art nouveau elementen in het deels nog oorspronkelijke interieur, is tevens van belang vanwege de esthetische kwaliteiten en als belangrijk beeldbepalend onderdeel van de overigens voornamelijk traditioneel agrarische bebouwing van het dorp.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBinnenpad488355 BSgeenGiethoorn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BrederwiedeB844

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900globaalvervaardiging