Blokzijl H 699
Brouwerstraat 2, 8356 DV te Blokzijl

Inleiding

In 1676 werden bij de havenkolk, op de hoek van de Wortelmarkt en de Brouwerstraat twee huizen ingericht als weeshuis. Deze werden in 1873 vervangen door het Prins Maurits Weeshuis dat tot 1928 de oorspronkelijke functie behield. Daarna is het tot 1970 gebruikt als multi-functioneel verenigingsgebouw van de Nederlands Hervormde Kerk.Na functies als galerie en museum kreeg het de huidige functie.

Omschrijving

Het betreft een met de voorgevel naar de straat gekeerd hoekpand met verdieping onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. Het pand heeft een vijf-assige, symmetrische voorgevel met gepleisterde plint en een middenrisaliet met originele, dubbele deur met bovenlicht in een rondboog portiek met datumsteen en een hardstenen stoep. Aan weerszijden van en boven de entree bevinden zich rondboogvensters waarvan de bogen, evenals die van het portiek, zijn geaccentueerd met uitgemetselde gele baksteen. De verdiepingsvensters hebben een licht getoogde rollaag. Het fries tussen begane grond en etage is samengesteld uit cordonlijsten met daartussen gepleisterde velden en baksteenmozaïeken. De gevel wordt bekroond door een entablement met kraagstukken aan de bovenhoeken van het risaliet.@De rechter kopgevel is voorzien van vensters die in de vormgeving stroken met die in de voorgevel. Aanbouw aan achterzijde. De linker kopgevel is voorzien van slechts één gevelopening op de begane grond.

Van het oorspronkelijke interieur is na een ingrijpende verbouwing in 1928 en diverse aanpassingen vanaf 1970 vrijwel niets meer over. Alleen het trappehuis is nog intact.

Waardering

Dit voormalige weeshuis is vanwege zijn oorspronkelijke functie zowel zeldzaam als van belang voor de geschiedenis van Blokzijl en heeft derhalve cultuurhistorische waarde. Het pand bevindt zich nog in vrij gave staat en is een fraai voorbeeld van een eclectische architectuur die de representativiteit van dit openbare gebouw bepaalt. Het is van groot stedebouwkundig belang vanwege de situering op een belangrijke hoek in de kom van Blokzijl.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Weeshuis