Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507459
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82849/64
Kadastrale aanduiding
Brederwiede A 328
Molenweg 11, 8355 AS te Giethoorn

Omschrijving

Inleiding

In 1906 rechts naast de voormalige Hervormde pastorie uit 1863 (nu woonhuis, apart monumentnummer 10515) opgetrokken pand, dat is gebouwd als zondagsschool annex consistoriekamer, vergaderzaal, catechisatielokaal en verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk. Het pand ligt binnen het beschermde gezicht Giethoorn. Het behield de oorspronkelijke functies tot 1989, waarna het een bestemming kreeg als woonhuis/atelier.

Omschrijving

Het haaks op de pastorie staande, verdiepingloze pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond. Het heeft een gepleisterde plint en een uitkragend, met riet gedekt zadeldak met windveren. De voorgevel is symmetrisch met vlechtingen, een brede entreepartij met dubbele deur onder bovenlicht met in 1990 toegevoegde gietijzeren levensboom en een omlijsting met gecanneleerde pilasters, gietijzeren rozetten en een kroonlijst. Aan weerszijden hiervan een venster onder strek en onder de vensters een gevelsteen met namen en stichtingsjaar (1906). De rechter zijgevel is eveneens voorzien van twee zesruits schuiframen en staafankers. In de achtergevel bevindt zich een venster op de zolderverdieping. De linker zijgevel telt twee zesruits schuiframen en een deur. Het interieur is totaal gewijzigd.

Waardering

De zeldzaamheid van het type en de sobere, maar evenwichtige vorm van het pand en de architectonische gaafheid van het exterieur geven het pand cultuur-, architectuurhistorische en zeldzaamheidswaarde. In relatie met de naastgelegen pastorie vormt het een beeldbepalend ensemble.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Catechisatielokaal Nederlandse Hervormde Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden