Giethoorn H 32
Jan van Nassauweg 10, 8355 VA te Giethoorn

Inleiding

Hoeve Sint Aldegonde is één van de 23 moderne ontginningsboerderijen die in de jaren 1937-1938 door Domeinen in de polder Giethoorn zijn gebouwd. De boerderij was oorspronkelijk identiek aan de nabijgelegen Hoeve Wassenaar, waarvan de voorgevel niet meer, maar de ruimtelijke indeling van het woongedeelte nog wel origineel is.

Omschrijving

Hoeve Sint Aldegonde is een halleboerderij met langsdeel onder een hoog, met riet gedekt zadeldak met dakkapellen en wolfeinden. De begane grond van de naar de weg gekeerde voorgevel heeft een symmetrische indeling met rechtgesloten vensters (waarvan het rechter niet meer origineel is) onder rollagen, aan weerszijden van de overluifelde voordeur met bovenlicht. De gevelindeling op de zolderverdieping is asymmetrisch met onder meer een fries van vijf liggende venstertjes onder de houten geveltop. De kap is voorzien van dakkapellen in opgewipte delen van het rechter dakschild, dat tevens is voorzien van een opgemetselde schoorsteen. In het linker dakschild bevindt zich een kleiner segmentboogvormig daklicht. De rechter zijgevel heeft een terugliggende middenpartij en een uitkragend dakdeel boven het achterste gevelveld. Een deur links in het terugliggende deel van de gevel is vervangen door een venster. De achtergevel bezit eveneens een houten geveltop met luiken met driehoekige venstertjes onder een wolfeind en heeft rechts in de gevel geplaatste schuif-inrijdeuren. De linker zijgevel is onder meer voorzien van een krimp.

Het interieur van de boerderij is niet meer oorspronkelijk. De zolder met knechtenkamer is nog wel intact en geeft een vrije blik op de hoge houten kapconstructie met de samengestelde spanten.

Waardering

De boerderij is een mooi voorbeeld van de in architectuurhistorisch opzicht interessante grote Giethoornse ontginningsboerderij, die in diverse vormen voorkomt in een bepaald gebied bij Giethoorn. De hoeves hebben tevens grote ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel (in casu de betreffende ontginning), dat ook van cultuur-historische en sociaal-economische belang is.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Ontginningsboerderij

Interbellum-architectuur