Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507463
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82849/25
Kadastrale aanduiding
Vollenhove L 2242
Bij Barsbeek 8, 8326 BN te Sint Jansklooster

Omschrijving

Inleiding

Door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.) in 1931 gebouwde, 45,5 m hoge watertoren, waarin zich een betonnen holbodemreservoir met een inhoud van 400 m3 bevindt. De vorm van de toren is met name verwant aan die van de watertorens van Steenwijkerwold en Raalte.

Omschrijving

De toren is van gewapend beton, opgetrokken met een glijbekisting en bekleed met baksteen. Hij verjongt vanuit de basis en heeft uit- en inspringende hoeken met bovenin overhoekse invullingen, smalle vensters en een octogonaal, gebroken tentdak met geglazuurde pannen en verspringende randen aan de staande dakschilden. De voorgevel heeft een entree met dubbele keperboogdeur met hardstenen drempel en poeren in een keperboogportiek, alsmede een vlaggestok in een betonnen houder. De linker gevelpartij en hoek zijn vernieuwd en opgetrokken uit nieuwe baksteen met handhaving van de oorspronkelijke gevelopbouw.

Waardering

De toren is vooral belangrijk als zeer herkenbaar 'landmark', is gaaf van samenstelling en van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving, representatief voor de architectonische kwaliteit van de objecten van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Voor de geschiedenis van de bouwtechniek is deze watertoren van betekenis als vroeg voorbeeld van de toepassing van een glijbekisting.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden