Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507464
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82849/23
Kadastrale aanduiding
Brederwiede C 198
Veneweg 188, 7946 LN te Wanneperveen

Omschrijving

Inleiding

In 1887-1888 in een sobere neo-gotische stijl gebouwde, aan de laat-middeleeuwse kerk (1502, rijksmonument nr. 10584) toegevoegde consistoriekamer.

Omschrijving

Tegen de zuidelijke zijgevel van de kerk gebouwde, rechthoekige consistoriekamer onder een met opnieuw verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het gebouwtje is voorzien van houten spitsboogvensters met roedenverdeling en traceringen in de bovenramen en het bovenlicht van de deur. De dorpels onder de vensters van de kopgevel en de rechter langsgevel zijn met elkaar verbonden. De kopgevel is een symmetrisch ingedeelde tuitgevel met datumsteen tussen twee vensters, een cordonlijst, een zolderluik met tracering in het spitsboog bovenlicht, een met zink beklede deklijst (ezelsrug), goten met op uitgemetselde baksteen steunende klossen en een smeedijzeren bekroning op de tuit. De blinde linker gevel is voorzien van een brede liseen.

Het uit één ruimte bestaande interieur is, op de kerkdeur na, niet meer oorspronkelijk.

Waardering

De neo-gotische consistoriekamer heeft cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarden vanwege de bouwstijl, de typologie, de gaafheid van het exterieur en de ruimtelijke, functionele en architectonische relatie met de kerk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Consistorie Nederlandse Hervormde Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1887
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden