Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507475
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82849/148
Kadastrale aanduiding
Vriezenveen H 596
Oosteinde 3, 7671 AR te Vriezenveen

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ met schuurgedeelte, gelegen aan het Oosteinde, dichtbij de watertoren. De architectuur van de boerderij, met name in de voorgevel, is in Nieuwe Kunst stijl.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken in machinale baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond onder zadeldak met wolfeinden met geglazuurde tuile du Nord pannen gedekt. Het staat op een gepleisterde plint.

Centraal in de symmetrische voorgevel de entree met stoep; een dubbele paneeldeur met bovenlicht gevat in een gepleisterd portaal. Aan weerszijden op de begane grond twee recht gesloten schuifvensters met meerruits bovenlicht onder segmentbogen met strekken van verblendsteen. Op de verdieping drie draaivensters met meerruits bovenlicht onder een rollaag. Geheel links en rechts een roosvenster. De bovenste horizontale roede van de bovenlichten van alle vensters is segmentboogvormig. In de gepleisterde plint twee maal twee getoogde keldervensters. Tegen het wolfeind zijn twee topgevels geplaatst met beschoten toppen, windveren en huistekens.

In de zijgevels van het woonhuisgedeelte dezelfde vensters als in de voorgevel op de begane grond. Voorts enkele stalvensters.

Aan de achterzijde een iets later aangebouwde schuur onder zadeldak, gedekt met rode kruispannen. De noklijn van de aanbouw is verschoven t.o.v. die van het hoofdgebouw. Centraal in de gevel een baander.

Waardering

Boerderij met schuurgedeelte van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de voor Vriezenveen zeldzame architectonische vormgeving en typologie

- de beeldbepalende ligging

- de gaafheid

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) met schuurgedeelte

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden