Vriezenveen G 698
Westeinde 384, 7671 CN te Vriezenveen

Inleiding

In opdracht van de "Ruslandganger" D.G. Harmsen werd dit HERENHUIS in 1880 gebouwd. Het pand in eclectische stijl staat aan het Westeinde in Vriezenveen. Ten noorden van het huis is een koetshuis aangebouwd. De handel werd in de loop van de negentiende eeuw in Vriezenveen één van de belangrijkste bestaansbronnen. Terwijl de fabrikanten in Twente zorg droegen voor de verkoop van de stoffen hielden de Vriezenveners de distributie in eigen hand. Vanuit Vriezenveen werd vooral veel gehandeld op Rusland en met name St. Petersburg.

Omschrijving

Rechthoekig gepleisterd pand over twee bouwlagen met een mezzanino opgetrokken onder een afgeknot schilddak met antracietkleurige pannen. De T-vensters zijn gevat in een afgeronde gepleisterde profiellijst met kuiven.

De voorgevel (Z) telt vier vensterassen en wordt horizontaal geleed door een cordonlijst. De vensters hebben een doorlopende waterdorpel. De mezzanino is uitgerust met vier smalle liggende vensters. In de linker zijgevel (W) zijn twee vensters en een deur geplaatst en drie vensters op de verdieping.

De rechter zijgevel (O) bevat een omlijste deur met siersmeedwerk tussen twee vensters. Op de verdieping drie vensters.

Het koetshuis heeft aan de oostzijde een meerruits venster en een getoogde dubbele deur. Op het dak een dakkapel met vleugelstukken.

De indeling van het interieur, evenals enkele gave onderdelen, waaronder een tochtdeur met glas-in-lood raam en boven- en zijlichten, zijn bewaard gebleven. In het deel van het koetshuis naast de woning (westzijde) een tweede hal met twee vertrekken en een toilet. In de beide hoofdvertrekken aan de zuidzijde van het woonhuis op de begane grond een betegelde kachel met een teracotta hoofdgestel, reliëf en schoorsteenmantel afkomstig uit Rusland. Verder een trap met gedecoreerde trappaal en trapleuningen met smeedijzeren spijlen en een keuken met houten keukenkasten, een granito aanrecht en een pomp.

Herenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als villa van een "Ruslandganger"