Vriezenveen C 3250
Gravenlandweg 17, 7675 TB te Bruinehaar

Inleiding

In het kader van de ontginning van de woeste gronden ten noorden van Vriezenveen liet boer Leenders vier identieke boerderijen van het kop-romp-type aan de Gravenlandweg bouwen waarvan deze BOERDERIJ nog in de meest oorspronkelijke staat verkeert. De boerderijen zijn in de periode 1938-1940 gebouwd in een voor het Interbellum karakteristieke bouwstijl, naar ontwerpen van de architect Timmerman.

Omschrijving

Eén bouwlaag tellend voorhuis met bijna vrijstaand bedrijfsgedeelte opgetrokken in rode baksteen onder een met rode pannen gedekt zadeldak. Boven het bedrijfsgedeelte een wolfeind met uilenbord.

In een inspringende hoek van het woonhuis waarvan het dakschild op een betonnen kolom rust is de ingang onder een rondboog geplaatst. De voorgevel (ZO) van het woonhuis heeft op de begane grond één en op de zolderverdieping twee vensters. In de geveltop is een smal staand venster geplaatst. In de rechter zijgevel (NO) van het woonhuis een klein venster en een drielicht venster.

De voorgevel van het bedrijfsgedeelte (ZO) is uitgerust met een baander met witgepleisterde sierblokken. Links daarvan vier vensters onder witgepleisterde lateien, vier identieke vensters bevinden zich onder de dakaanzet. In de rechter zijgevel van het bedrijfgedeelte (NO) stalvensters, in de achtergevel (NW) een tweede baander.

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van een ontginningsboerderij uit het interbellum