507491 - Algemene Begraafplaats
Stad-Delden B 90
Bij Langestraat 200, 7491 AN te Delden

Omschrijving

Uit zandsteen opgetrokken GRAFKELDER van de familie Van Heeckeren van het landgoed Twickel. De grafkelder bestaat uit één bouwlaag en heeft een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. De ingang bevindt zich in de noordgevel. Deze is verdiept gelegen, door vier treden en een terras van betontegels bereikbaar. De stalen ingangsdeuren met een bronzen afdekplaat met panelen zijn in het midden van de gevel, tussen twee halve Dorische zuilen en onder een fries met kroonlijst geplaatst. Op het betonnen dak, waarvan de daklijst iets oversteekt, zijn boven hoeklisenen siervazen met griffioenen geplaatst.

In de zuidgevel een centrale hoge smalle risalerende middenpartij, waarnaast het terugliggende gevelvlak schuin naar beneden afloopt.

De middenpartij bestaat uit een Palladiaans motief; twee pilasters, waarop een boog geplaatst is, die insnijdt op een verhoogd timpaan, dat wordt bekroond door een vierkante steen. Aan weerszijden van de boog is een rozet uit de zandsteen gehouwen. De rondboognis tussen de pilasters is glad, de schuin aflopende muurdammetjes waartussen de pilasters geplaatst zijn, zijn geleed door schijnvoegen. Het aflopende muurvlak daarnaast bestaat uit blokken.

In het in 1929 toegevoegde portaal, dat is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond, steunt een liggend ellipsbooggewelf op consoles met bladmotieven.

De oorspronkelijke ingang bevindt zich in de noordelijke muur rechts onder een korfboog.

Waardering

De grafkelder van Twickel is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de relatie met het landgoed Twickel

- de vormgeving in de trant van het Neo-Classicisme met Palladiaanse motieven