Stad-Delden A 9378
Bij Markt 1, 7491 AT te Delden

Inleiding

HERINNERINGSMONUMENT bestaande uit een straatpomp met spuwers en een dubbele sierlantaarn op basement. Het monument is in november 1894 op de Markt naast het gemeentehuis geplaatst ter ere van Baron van Heeckeren, naar aanleiding van de door hem aangelegde waterleiding.

In 1989 is de straatpomp gerenoveerd.

Omschrijving

Op het vierkante hardstenen basement is een grijs geschilderde uit één stuk gegoten zinken sokkel met twee halve ovale bekkens geplaatst. Op de sokkel rust een dubbele sierlantaarn. De zinken sokkel bestaat uit een basement, schacht en hoofdgestel, waarop aan vier zijden wapens van Twickel en Delden zijn bevestigd. Aan de west- en oostzijde van de sokkel zijn de bekkens en leeuwekoppen met spuwers aangebracht. Aan de zuidkant een plaquette met het opschrift: "DANKBARE HULDE van het bestuur en de burgers van Stad Delden aan Dr. R.F. BARON VAN HEECKEREN VAN WASSENAER voor de door hem in de gemeente aangelegde waterleiding nov: 1894". De kruisvormige gietijzeren lantaarnhouder is zwart geverfd en heeft een getordeerde poot, aan de onderkant gesteund door vier leeuwepoten. Op de zijarmen van het kruis bevinden zich twee zeshoekige glazen lichthuizen. Het geheel is onder meer gedetailleerd met krulmotieven en goudkleurige knoppen.

Het herinneringsmonument is van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de grote historische betekenis van de aanleg van de waterleiding en de vondst van het zout door baron Van Heeckeren

- de beeldbepalende ligging op de Markt

- de gaafheid