Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507497
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/4
Kadastrale aanduiding
Stad-Delden A 8047
Zuiderhagen 8, 7491 CD te Delden

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1917 door architecten de Jansen en Schrakamp uit Hengelo in opdracht van F.C.W. Schneider ontworpen HERENHUIS "De Zuiderhag(h)e". Woonhuis in overgangsarchitectuur met elementen uit de Chalet-stijl en de Art Nouveau. Aan de straatkant een hekwerk met vloeiende lijnen die eveneens blijk geven van Art Nouveau-invloed.

Omschrijving

Herenhuis dat vanaf een rechthoekige plattegrond in rode baksteen is opgetrokken over twee bouwlagen onder een samengesteld zadel- schilddak met een ver overstekende dakgoot. Evenwijdig aan de linker zijgevel (O) is een concaaf gewelfd zadeldak met wolfeinden en pironnen geplaatst. De topgevels van de risalieten aan voor- en achtergevel zijn voorzien van sierspanten. Het rechter deel (W) van het huis bevindt zich onder een afgeknot concaaf gewelfd schilddak.

De vensters met bovenlicht zijn geplaatst onder zware hardstenen lateien met in basreliëf een vloeiende liggende elipsboog. In het midden van de voorgevel (N) de entree met links daarvan een risaliet en rechts twee vensterassen. Boven de houten paneeldeur met kijkgat en bovenlicht een balkonnetje. Het balkon heeft een borstwering van gemetselde kolommetjes, met daartussen smeedwerk in Art Nouveaustijl in een hardstenen raamwerk met ellipsboog.

Op de begane grond voor het risaliet een driezijdige erker met een balustrade als van het balkon boven de ingang.

Boven de erker bevindt zich een samengesteld balkonkozijn met een dubbele glasdeur en in de geveltop een klein tweezijdig erkertje.

De dakkapel in het dakschild boven de rechter drie vensterassen wordt bekroond door een gewelfd fronton.

Rechts voor de rechter zijgevel (W) een grote rechthoekige houten serre onder afgeknot schilddak met leien in rensdekking waarop zich een eenvoudige houten balustrade bevindt. Tegen het risaliet van de achtergevel een rechthoekige gemetselde aanbouw.

Ongeveer in het midden van de oostelijke zijgevel een licht risaliet van het trappenhuis met smalle boven elkaar geplaatste glas-in-lood traplichten. Van het interieur zijn onder meer originele vloeren, plafonds, trappalen, trapleuningen en een tochtdeur met geslepen glas bewaard gebleven. Ook de indeling van het huis weerspiegelt grotendeels de oorspronkelijke opzet.

Waardering

Het herenhuis met hekwerk is van architectuurhistorisch belang vanwege:

- de voor die periode karakteristieke overgangsarchitectuur met zeer gave Art Nouveau-ornamentiek en Chalet-stijl elementen

- de afgewogen ritmering van de gevels en de sierlijke detaillering

- de gaafheid van het ex- en interieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Jansen en Schrakamp ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur