Stad-Delden A 7234
Hengelosestraat 22, 7491 BR te Delden

Omschrijving onderdeel 77:

BOERDERIJ VAN HET KRUKHUISTYPE 'Bruggeman' uit 1880, gebouwd in opdracht en nog steeds in eigendom van landgoed Twickel. De voorgevel is gelegen aan de Twickelervaart, de noordelijke zijgevel aan de doorgaande straat. Omschrijving

In bruine baksteen opgetrokken boerderij op L-vormige plattegrond, waarvan het voorhuis onder een rietgedekt schilddak en het bedrijfsgedeelte onder een met riet en pannen gedekt wolfdak. Op het noordelijke uiteinde van de nok van het huis is een rond schoorsteentje met uitkragingen geplaatst. In de rietgedekte kap van het voorhuis bevinden zich drie ronde ooglidvensters. De deur van het woonhuis, met een zesruits bovenlicht, bevindt zich in de noordelijke zijgevel. Rechts daarnaast is een twaalfruits venster geplaatst met bijzondere diagonale roedenverdeling in het bovenlicht. In de voorgevel (W) zijn drie van deze vensters geplaatst en in de zuidelijke zijgevel twee zesruits vensters. Het bedrijfsgedeelte krijgt licht door zes kleine vierruits vensters, waarvan het laaggeplaatste venster aan de noordkant de ligging van de kelder markeert. Luiken in de Twickelkleuren zijn alleen naast de stalvensters geplaatst. De baanderdeuren in de achtergevel (O) worden gescheiden door een halve stiepel.

De boerderij is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de bijzondere typologie en detaillering van de boerderij, die zeldzaam is op het landgoed