Stad-Delden A 7465
Watertorenstraat 2, 7491 BC te Delden
Watertorenstraat 4, 7491 BC te Delden

Inleiding

DUBBELE DIENSTWONING bij het landgoed Twickel, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. De woning staat aan de Watertorenstraat tegenover een andere dubbele dienstwoning van Twickel (Mon.nr.: 507504).

Omschrijving

De dubbele dienstwoning is in bruine baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een wolfdak met antracietgrijze Hollandse pannen en een steekkap aan de straatzijde. Het dak heeft een overstek, twee dakkapellen aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. Op de nok staan drie schoorstenen met vertikaal en horizontaal siermetselwerk. Op de begane grond zijn de raampartijen samengesteld uit vierruits vensters, gedeeltelijk behangen met Twickelluiken. Onder de kap en in de dakkapellen zijn combinaties van zesruits vensters geplaatst.

In de voorgevel (N) zijn de vensters onder strekken met natuurstenen sluit- en aanzetstenen geplaatst. Aan weerszijden van de middenpartij onder de steekkap zijn op de hoeken de getoogde ingangen in portieken met geverniste houten kolommen geplaatst. De geveltop onder de steekkap is bekleed met rode shingles.

In de achtergevel (Z) zijn deuren naar de tuin geplaatst. De zijgevels bevinden zich onder de wolfeinden en worden ingedeeld door vensters van hetzelfde type als in de voorgevel.

De dubbele dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie als dienstwoning bij het landgoed Twickel

- de bijzondere op Engelse plattelandsarchitectuur geïnspireerde architectonische vormgeving

- de beeldbepalende ligging tegenover de andere dubbele dienstwoning, naast de watertoren van Twickel

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) dubbel

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Meergezinshuis