Stad-Delden A 7202
Watertorenstraat 1, 7491 BC te Delden
Watertorenstraat 3, 7491 BC te Delden

Inleiding

DUBBELE DIENSTWONING behorend bij het landgoed Twickel, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. De woning staat aan de Watertorenstraat tegenover een andere dubbele dienstwoning van Twickel (Mon.nr.: 507503)

Omschrijving

De dubbele dienstwoning is in bruine baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een concaaf gewelfd schilddak met overstek en twee steekkappen gedekt door leien in Maasdekking. Aan de achterkant (N) zijn vier dakkapellen geplaatst, waarvan de middelste twee afgedekt zijn door een concaaf gewelfd zadeldakje en het gevelbeschot voorzien is van vakwerk. De andere twee dakkapellen, de twee aan de voorzijde en de twee in de zijgevels zijn voorzien van concaaf gewelfde schilddakjes. Op de nok drie schoorstenen met vertikaal en horizontaal siermetselwerk.

Op de begane grond zijn de raampartijen samengesteld uit vierruits vensters, gedeeltelijk behangen met Twickelluiken. Onder de steekkappen en in de acht dakkapellen zijn combinaties van zesruits vensters geplaatst. In de voorgevel (Z) zijn de vensters onder strekken met natuurstenen sluit- en aanzetstenen geplaatst. De hoekrisalieten, waarin aan de voorzijde de rondgesloten deuren geplaatst zijn, bevinden zich onder de steekkappen. De uitkragende kap tussen de risalieten wordt ondersteund door houten kolommetjes. In de zijgevels bevinden zich de deuren naar de tuin en kleinere vensters van hetzelfde type als in de voorgevel.

De dubbele dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie als dienstwoning bij het landgoed Twickel

- de op Engelse plattelandsarchitectuur geïnspireerde vormgeving

- de beeldbepalende ligging tegenover de andere dubbele dienstwoning, naast de watertoren van Twickel

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) dubbel

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Meergezinshuis