Stad-Delden A 1860
Twickelerlaan 4, 7491 BP te Delden

Omschrijving onderdeel 56:

BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE "Braamrot" uit ±1900 ten zuidwesten en dichtbij kasteel Twickel gelegen.

Het voorhuis van de dwarshuisboerderij bevindt zich onder een zadeldak, gedekt met antracietgrijze Hollandse pannen, het bedrijfsgedeelte onder een gelijk gedekt wolfdak. Aan de dakranden van het voorhuis zijn windveren en trekbalken bevestigd.

De gevels zijn opgetrokken in een bruine baksteen boven een Bentheimer zandstenen plint. Het voorhuis heeft pilasters op de hoeken en de gevel is geleed door zestienruits vensters onder zandstenen strekken. Alle ramen zijn behangen met Twickelluiken.

De hoofdingang, bestaande uit een houten deur met bovenlicht, is centraal in de voorgevel (W) geplaatst. Direct achter het voorhuis, in het bedrijfsgedeelte, bevindt zich aan beide zijden (N en Z) nog een deur. In de achtergevel wordt de gewijzigde baander geflankeerd door twee staldeuren, alle onder segmentbogen. Daartussen zijn twee kleine vierruits rondboogvensters geplaatst, erboven in het wolfeind een dakkapelletje.

In het bedrijfsgedeelte zijn kleine vierruits vensters geplaatst.

De dwarshuisboerderij is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: