Stad-Delden A 3363
Van Nispenweg 2, 7491 CE te Delden

omschrijving onderdeel 79:

Inleiding

Villa "De Bagatelle" in sobere Neo-Classicistiche trant uit ca. 1870. Het pand staat in een ruime, beschutte tuin met fraai siersmeedijzeren hek, in de buurt van het station.

Oorspronkelijk diende het pand als woonhuis voor de stationschef.

Omschrijving

Monumentale wit gepleisterde villa van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een schilddak met Hollandse pannen. Op de nokhoeken twee gepleisterde schoorstenen, bekroond met siersmeedwerk op schoorsteenborden. Op het achterdakvlak (O) een later toegevoegde derde schoorsteen. Aan de achterzijde staat een uitbouw, bestaande uit een middenpartij met verdieping onder zadeldak met aan weerszijden een laagbouwdeel onder half schilddak. Het pand heeft hoeklisenen, een grijs geschilderde plint en wordt rondom beeindigd door een geprofileerde dak- en gootlijst. In de drie vensterassen tellende voorgevel(W) zijn de lisenen op de gevelhoeken en ter weerszijden van de middelste travee voorzien van spaarvelden. In de deels risalerende met een fronton afgesloten middenpartij bevindt zich de -niet oorspronkelijke- dubbele deur onder afdak en bovenlicht metlevensboom. De recht gesloten vensters met bovenlicht en roeden (door recente voorzetramen onzichtbaar) hebben op beide bouwlagen een geprofileerde omlijsting met afgeronde bovenhoeken. Op de verdiepingsscheiding een geprofileerde cordonlijst. De vensters in de zijgevels hebben dezelfde detaillering als in de voorgevel. Aan de linker zijgevel bevindt zich een - later toegevoegde- houten serre onder lessenaardak. De gehele aanbouw aan de achterzijde (O) is eenvoudiger uitgevoerd. De gemetselde gevels zijn -waarschijnlijk later- wit geschilderd met een grijs geschilderde plint. In het hoog opgaande middengedeelte met hoeklisenen en een eenvoudig geprofileerde goot bevindt zich een oorspronkelijke houten deur onder bovenlicht met levensboom; daarboven een dubbele deur en in de top een halfrond venster met radiale roedenverdeling. In de lagere bouwdelen ter weerszijden twee rechthoe-kige vensters van verschillende grootte met roeden (en recente voorzetramen).

De villa is van architectuur-, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bouwstijl met Neo-Classicistische elementen