Havelte I 4349
Bij Kosterijstraat 2, 7971 CK te Havelte

Inleiding

Stookhok gebouwd rond 1890-1900 in een ambachtelijk traditionele stijl, gelegen op het erf van een in 2005 verbrande boerderij.

Omschrijving

Het stookhok is in baksteen opgetrokken, heeft een zadeldak met pannen, is voorzien van windveren (aan de voorzijde geschulpt) en een schoorsteen. In het metselwerk staafankers, voorgevel uitgevoerd met twee gietijzeren rondboogvensters met vorktracering. In de westgevel een opgeklampte loopdeur, in de achtergevel een halfrond gietijzeren stalvenster. Blinde oostgevel.

Waardering

Het stookhok vertegenwoordigt algemeen belang op basis van de ouderdom, de bescheiden vormgeving en dito uitvoering, de gaafheid, de cultuurhistorische betekenis en als essentieel bestanddeel van zowel het complex als van het beschermde dorpsgezicht Havelte Dorp.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stookhok