Diamantstraat 5, 6713 TL te Ede
Diamantstraat 7, 6713 TL te Ede

Omschrijving

GASFABRIEK. Het hoofdgebouw van de gasfabriek is gebouwd in 1904-1905 naar ontwerp van gemeente-architect H. Noorman Kzn. Het gebouw bood oorspronkelijk plaats aan de stokerij (linkerdeel) en de natte en droge zuivering (middendeel). In 1907 is het pand uitgebreid met een tweede gebouw voor droge zuivering (rechterdeel) en kort daarna met een condensatietoren (achterzijde). Het fabrieksgebouw ligt centraal op het terrein. Het is een pand van twee bouwlagen, opgetrokken in baksteen (nu gedeeltelijk wit gesausd) en verblendsteen met een L-vormige plattegrond. Het pand heeft een damengesteld dak bestaande uit twee parallelle zadeldaken, verbonden door een zadeldak. Het dak is gedekt door gesmoorde mulden en gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel bestaat uit twee topgevels en een middendeel. De topgevels zijn geleed door lisenen en ronde bogen. De linker topgevel is iets hoger en voorzien van het opschrift 'Gemeente Gasfabriek. 1904'. De topgevels hebben latwerk en een windveer. De vensters en deuren zijn alle gewijzigd. De zijgevels zijn gewijzigd. De achtergevel heeft twee topgevels, vrijwel identiek aan de voorgevel. Rechts is de condensatietoren uit 1910 op dezelfde wijze gedetailleerd als de topgevels. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke dakconstructie met ijzeren spanten.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf