Ambt-Delden I 1857
Twickelerlaan 1 B, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving onderdeel 3:

NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan het voorplein staat een 18de-eeuws bakstenen bouwhuis op L-vormige grondslag staande op een zandstenen plint onder een met grijze Oud-Hollandse pannen gedekte schilddak. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de noordzijde af, de achtergevel (noord) en zijgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. De lange voorgevel heeft een symmetrisch geplaatste 17de-eeuwse ingangspartij, afkomstig van het oude bouwhuis; deze ingangspartij bestaat uit twee zandstenen pilasters met Ionisch kapitelen met een kroonlijst en een driehoekig fronton, die een houten paneeldeur omlijsten. Op de nok boven de ingangspartij staat een houten vierkante dakruiter met klok onder een met leien gedekt uitzwenkend tentdak waar een pinakel op staat. Aan weerszijden van de dakruiter twee vierkante schoorstenen afgewerkt met een geprofileerde natuurstenen lijst. Aan de linkerkant naast de ingangspartij zijn twee rondboogvensters met roedenverdeling en dagkanten geflankeerd door rondboogdeuren. Daarboven onder de daklijst vier vierkante meerruitsvensters. Hier was de brouwerij en in een latere periode van 1908 tot 1977 de wasserij gevestigd. Nu verbouwd tot woonhuis. Aan de rechterkant vier dubbele houten inrijdeuren. De kopzijde van de korte vleugel van het koetshuis, vanaf ca. 1905 in gebruik als garage en sinds 1979 in gebruik als archiefruimte, heeft twee (nieuwe) dubbele houten inrijdeuren waarachter een schuifbare raampartij met roedenverdeling, waarboven een dakkapel met rondvormig fronton. De westgevel heeft een dichtgemetselde oude ingangsdeur met natuurstenen stootstenen. In de achtergevel halfronde ramen en 18de-eeuwse schuifvensters waarvan een balkondeur met roedenverdeling en een ijzeren balkon ervoor. Restauratie in de periode 1978-79 en in 1985-86.

BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Twickel van algemeen belang

- vanwege de architectonische vormgeving;