Ambt-Delden I 962
Bij Twickelerlaan 1 A, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 5:

TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT behorende tot de buitenplaats Twickel. Een in 1709 gebouwde brug van zandsteen blokwerk met twee rondbogen, die de verbinding vormt tussen het omgrachte hoofdgebouw en het omgrachte voorplein. Vier halfronde treden geven toegang tot de brug, waarnaast in 1949 twee buitenlantaarns geplaatst zijn. Op het midden van de brug is aan weerszijden een smalle rechthoekige uitbouw rustend op drie consoles. Voor het kasteel eindigt de brug in twee halfrond uitzwenkende keermuren waarin een hardstenen trap is opgenomen die naar de personeelsingang in de kelder en naar de 'wassteiger' leidt. De brug is voorzien van een eenvoudige smeedijzeren balustrade. Restauratie in 1987.

TOEGANGSBRUG OVER BINNENGRACHT van algemeen belang

- vanwege de markering van de toegang tot het kasteel;

- vanwege de gaafheid in combinatie met het materiaalgebruik;

- als karakteristiek voorbeeld van een vroeg 18de-eeuwse toegangsbrug naar een grote Twentse havezate.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug (L)