Ambt-Delden I 1856
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 10:

KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS behorende tot de buitenplaats Twickel. Het rechthoekige terras aan de achterzijde van het kasteel wordt aan drie zijden omsloten door het kasteelcomplex en rust aan de noord- en westzijde op een laat 17de-eeuwse keermuur met een basement van zandsteen blokken waarboven een bakstenen gedeelte; in de baksteenlaag zijn enkele zandstenen afvoergaten aangebracht. Op de dekplaat van de keermuur staat de natuurstenen balustrade, die naar voorbeeld van de achtkantige balustrade op het voorplein is vervaardigd. Deze is in 1919 besteld in Glasgow. Er staan in totaal zes 19de-eeuwse gietijzeren vazen op de balustrade. Tijdens de opgravingen in 1978 werden de bakstenen fundamenten van een achthoekige fonteinkom- of bloemperk gevonden (zie plattegrond van 1886).

KEERMUUR EN BALUSTRADE MET TUINVAZEN ACHTERPLAATS van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;

- als typisch voorbeeld van een laat 17de-eeuwse keermuur van een omgrachte binnenplaats van een kasteel;

- vanwege de karakteristieke historiserende toevoegingen in het begin van de 20ste-eeuw;

- vanwege de decoratieve waarde;