Ambt-Delden I 1857
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 16:

BALUSTRADE MET TUINVAZEN VOORPLEIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Centraal op het voorplein is een perk aangelegd voorzien van een achthoekige natuurstenen balustrade met balusters van gietijzer. De balustrade werd in 1864 geleverd. De vier doorgangen worden gemarkeerd door acht identieke 19de-eeuwse gietijzeren, grijs geschilderde tuinvazen staande op de afdeklijst van de balustrade. In het midden van het perk een 18de-eeuwse achtkantige natuurstenen fonteinkom. Soortgelijke fonteinkommen bevonden zich ter weerzijde van de opgang naar de kasteelbrug (zie fotocollectie). Bij het archeologisch onderzoek op de achterplaats in 1978 werd eveneens een dergelijke fonteinkom aangetroffen. Ed. André moet zowel de twee fonteinkommen ter weerszijden van de opgang naar de brug als die op de achterplaats verwijderd hebben.

BALUSTRADE MET TUINVAZEN VOORPLEIN van algemeen belang

- vanwege de karakteristieke 19de-eeuwse decoratieve invulling van het voorplein;

- vanwege de gaafheid in combinatie met het materiaalgebruik, combinatie van hardsteen en gietijzer;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinvaas