Ambt-Delden I 1858
Ambt-Delden I 962
Ambt-Delden I 1700
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 20:

BRUG MET TUINVAZEN, TOEGANGSHEK EN KEERMUREN NAAR PARK behorende tot de buitenplaats Twickel. Aan weerszijden van de voorplaats (noord en zuid) geven twee rondboogbruggen van rode baksteen met aan beide kanten een hardstenen afdekplaat en op de hoeken een 19de-eeuwse gietijzeren vaas op gietijzeren voetstuk toegang tot het kasteelpark. Steunend op een keermuur van deels baksteen en deels natuursteen. Hek aan de noordkant naar de oranjerietuin bestaat uit vier zandstenen pijlers waartussen gesmeden dubbele hekvleugels en zijvleugels van spijlen met platte pijlpunten uit 1892. Aan de zuidzijde een identieke toegangspartij, alleen het dubbele hek is vervangen voor een pseudo-dubbel rolhek uitgevoerd in staal en daardoor voor de bescherming van ondergeschikt belang.

BRUG MET TUINVAZEN, TOEGANGSHEK EN KEERMUREN NAAR PARK van algemeen belang

- vanwege de markering van de toegang tot het kasteelpark;

- vanwege de gaafheid;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug met Tuinvazen, Toegangshek en Keermuur