Ambt-Delden I 964
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 24:

PARKHUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Gelegen in de parkaanleg ten zuiden van het kasteel een uit baksteen opgetrokken kleine woning van één bouwlaag hoog met vliering op vierkante grondslag gebouwd in de stijl van een Engelse cottage. Het met leien gedekte zadeldak heeft wolfseinden en overstek aan de zijkanten en op de nok een rechthoekige gemetselde schoorsteen met natuurstenen kap. In de voorgevel (noord) twee rechthoekige uitbouwtjes beide onder een met leien gedekt, concaaf gebogen schilddak, waartussen zich een venster bevindt. In de linker aanbouw een portiek met paneeldeur voorzien van een gietijzeren sierrooster. De zijkant van de rechter aanbouw heeft een zandstenen kozijn in de vorm van een Latijns kruis. De achtergevel (zuid) heeft naast een met leien gedekte luifel, een dubbele glasdeur met roedenverdeling en bovenlicht. Rechts daarvan een dubbel zesruitsvenster met luiken in de Twickelerkleuren zwart en wit. In de zijgevels twee vensters als de laatst genoemde. Inwendig een natuurstenen, eenvoudig geprofileerde schoorsteenmantel met betegeling. Op de kaart van Hartmeijer (1794) staat de voorloper van de parkhut al aangegeven, deze wordt tussen 1865 en 1871 ingrijpend verbouwd tot de huidige gedaante mogelijk naar ontwerp van Robert Hesketh. Restauratie 1995/96.

PARKHUT van algemeen belang

- vanwege de op de Engelse cottage geïnspireerde bouwstijl;