Ambt-Delden I 262
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving bij onderdeel 25:

PRIEEL MET BOTENHUISJE behorende tot de buitenplaats Twickel. Op het eilandje in de grote vijver is een prieel gelegen, bereikbaar door een brede houten loopplank. Op vierkante grondslag gebouwd met palissaden wanden onder een met pannen gedekt samengesteld zadeldak (kruisvormig), dat op korbelen rust. De open veranda aan de voorkant heeft een overstekende steekkap steunend op korbelen, de achterkant is blind uitgevoerd. Aan drie zijden (oost, noord en zuid) is de geveltop voorzien van een ruitvormige decoratie van witte berkenstammetjes. In het water staat op palen een rechthoekig botenhuisje onder een met pannen gedekt schilddak met steekkapje. Bouwjaar ca. 1890 tijdens de Petzoldtijd. Tegenover het prieel op de vaste wal een houten schuur van recente datum en zodanig voor de bescherming van ondergeschikt belang.

PRIEEL MET BOTENHUISJE is van algemeen belang

- vanwege het materiaalgebruik en vormgeving;