Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507573
Complexnummer
507545 - Twickel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82846/58
Kadastrale aanduiding
Ambt-Delden I 268
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving

Omschrijving bij onderdeel 29:

ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Twickel. In oorsprong een 18de-eeuws gebouw dat waarschijnlijk in 1810 met een westelijke vleugel is uitgebreid en in de jaren 1833-35 door J.D. Zocher jr. tot de huidige vorm is verbouwd. De op rechthoekig grondplan opgetrokken rood bakstenen oranjerie met een segmentvormig middenstuk staat op een plint van natuursteen, waarop één bouwlaag onder een met leien gedekte schilddak voorzien van pinakels. De vensterindeling van het gebogen middenstuk is mogelijk uitgevoerd naar een in 1891 geleverd ontwerp van H. Poortman (ontwerp is niet bewaard gebleven) en bestaat uit een dubbele glazen deur met halfrond bovenlicht tussen twee pilasters met twee Franse ramen ernaast. Het middenstuk wordt geflankeerd door twee risalieten bestaande uit twee natuurstenen pilasters aan weerszijden van Franse ramen met roedenverdeling. Dit geheel wordt bekroond door een brede geprofileerde daklijst (goot). Een foto toont vier stenen sfinxen die bovenop de omlijsting van de risalieten lagen, deze zijn bij herstelwerkzaamheden na WOII verwijderd, maar nog wel op Twickel aanwezig. De drie vensterassen terzijde van het middenstuk worden gevormd door grote vensters met roedenverdeling. Het interieur is gepleisterd en wit gesausd en heeft een vloer van Bentheimer zandsteen. De oranjerie is zomers in gebruik als theeschenkerij. Restauratie 1993.

Waardering

ORANJERIE van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de in oorsprong 18de-eeuwse architectonische vormgeving en in 19de eeuw tot zijn huidig aanzien verbouwd door (tuin)architect J.D. Zocher jr.;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Orangerie

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing