Ambt-Delden I 269
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving onderdeel 36:

ZONNEWIJZER VOOR ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Twickel. Voor de oranjerie staat een monumentale horizontale bronzen zonnewijzer gemaakt in 1642 van Engelse maaksel (signatuur 'Anno Dom. 1642 Y( Sunny Time). De wijzerplaat is gegraveerd met in het midden een gezicht omringd door zonnestralen. Het vaasvormig voetstuk is in Franse kalksteen en fijn gedetailleerd staande op een ronde dekplaat van beton.

Waardering ZONNEWIJZER VOOR ORANJERIE van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Zonnewijzer