Ambt-Delden I 1700
Bij Twickelerlaan 1, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving onderdeel 41:

TUINBANK ROTSTUIN behorende tot de buitenplaats Twickel. Gebogen bank van Obernkirchner zandsteen, ontworpen en vervaardigd door de firma H.H. Beltman uit Deventer; geschenk van de pachters en personeelsleden ter gelegenheid van het in 1922 gesloten huwelijk van de baron R.F. van Heeckeren van Wassenaer en gravin M.A.M.A. van Aldenburg Bentinck. De bank is versierd met gebeeldhouwde griffioenen (gevleugelde leeuwen), die dienen als armleuningen. In het midden rust het zitgedeelte op geprofileerde consoles en de rugleuning is gedecoreerd met opgelegd lijstwerk. De rugleuning is bekroond met een kuif waarin de wapenschilden van Van Aldenburg Bentinck en Van Heeckeren in reliëf zijn afgebeeld; deze middenpartij wordt geflankeerd door vleugelstukken met voluten en bekroond door een geprofileerde sierbol.

Waardering:

TUINBANK ROTSTUIN van algemeen belang - vanwege de herinnering aan het huwelijk van de baron en de barones Van Heeckeren in 1922; - vanwege de decoratieve stijl en de rijke ornamentiek; - vanwege de ensemblewaarde in samenhang met de tuin rond het huis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinbank