Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507615
Complexnummer
507545 - Twickel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/96
Kadastrale aanduiding
Ambt-Delden B 1302
Bornsevoetpad 1, 7495 VM te Ambt Delden
Bornsevoetpad 3, 7495 VM te Ambt Delden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 63:

BOERDERIJ 'BORNSE HOEVE' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel.

Rood bakstenen hallenboerderij uit 1849, staande op een plint van Bentheimer zandsteen en onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. Op de nok en in het dakschild een gemetselde schoorsteen. De voorzijde van de verbrede voorgevel heeft een regelmatige indeling bestaande uit een toegangsdeur met twaalfruits bovenlicht. Links daarvan drie zestienruits vensters met twaalfruits bovenlicht en halve luiken in Twickelkleuren. Rechts van de deur een twaalfruits schuifvenster met luiken. In de zolderverdieping een halfrond roosvenster. Stalvensters in de zijgevels. In de achtergevel een niendeur geflankeerd door een staldeur, allen onder segmentbogen. Aan weerszijden van de niendeur rondboog stalvensters. Erachter ligt een schuur deels van hout en deels van baksteen met meerruitsvensters onder een afgewolfd zadeldak met brede overstekken rustend op korbelen. Hier is sinds 1872 een wagenmakerij gevestigd.

Waardering:

BOERDERIJ 'BORNSE HOEVE' MET SCHUUR van algemeen belang - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij "Bornse Hoeve" met schuur

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing