Ambt-Delden B 2099
Bornsestraat 2, 7495 VL te Ambt Delden

Omschrijving onderdeel 65:

HUIS 'BORNERBRAAK' MET SCHUUR behorende tot de buitenplaats Twickel. Op een open plek in het bos gelegen bakstenen woonhuis van twee bouwlagen gebouwd op rechthoekige grondslag door architect G.J. Uiterwijk in 1905. Het met rode kruispannen gedekte samengestelde schild- en zadeldak heeft uilenborden en een schoorsteen op de nok. In de dakschilden aan de noord- en zuidkant zijn dakkapellen met dubbele zesruits vensters onder met rode kruispannen gedekte overstekende zadeldakjes. Op de nok van de dakkapellen een makelaar. De topgevels van de hoog opgaande middenpartijen, aan de oost- en westgevel onder een steekkap, zijn voorzien van een natuurstenen dekplaat en schouderstukken. De hoofdingang in de westgevel bestaat uit een eenvoudige deur in een portiek onder een rondboog; terugliggende ingang. In de gevels 20ste-eeuwse kruisvensters met roedenverdeling en gedeeltelijk luiken in Twickelkleuren. De eenvoudige gootlijst rust op klossen. Aan de oostzijde van het woonhuis een kleine bakstenen schuur onder een asymmetrisch afgewolfd zadeldak met uilenborden en een eenvoudige windveer. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen. In de oost- en westgevel aan elke kant twee (vernieuwde) staldeuren, waartussen in de westgevel een vijfruitsvenster. De kopse gevels (noord en zuid) hebben ruitvormige gevelopeningen met gemetseld maaswerk. Hetzelfde bouwjaar van het huis. Oorspronkelijk gebouwd als dienstwoning voor de bosbaas, tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

Waardering HUIS 'BORNERBRAAK' MET SCHUUR van algemeen belang - vanwege de architectonische kwaliteit; - vanwege de bijzondere vormgeving; - vanwege de uitwendige gaafheid; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Boerderij "Bokdam"