Ambt-Delden B 423
Noordmolen 7, 7495 VK te Ambt Delden

Omschrijving onderdeel 66:

BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT behorende tot de buitenplaats Twickel. Achter de Noordmolen staat een 19de-eeuwse bakstenen hallenboerderij, oorspronkelijk de woning van de molenaar van de oliemolen, op een plint van Bentheimer zandsteen en onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met beschoten geveltoppen. Op de nok en in het dakschild gemetselde schoorstenen.

In de voorgevel een ingangsdeur met meerruits bovenlicht en meerruits vensters met luiken in de Twickelkleuren. De zijgevels met stalramen zijn gerenoveerd. In de achtergevel een niendeur met stiepel geflankeerd door een staldeur, allen onder segmentbogen. Aan weerszijden van de niendeur een vierruits stalvenster. Naast de boerderij ligt een vrijstaande langwerpige HOUTEN SCHUUR staande op een bakstenen plint op rechthoekige grondslag onder een met rode Oud Hollandse pannen gedekt uitzwenkend zadeldak. Evenwijdig aan deze schuur een BAKSTENEN SCHUUR op rechthoekige grondslag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek; gevelindeling met stalvensters en deuren onder segmentbogen. Op het erf een vierkante houten HOOIBERG met hardstenen hoekblokken onder een zadeldak met beschoten toppen en een PUT met haal.

Waardering:

BOERDERIJ 'OLIESLAGER' MET SCHUREN, HOOIBERG EN PUT van algemeen belang - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats Twickel; - vanwege de voor Twickel karakteristieke typologie en vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij "Olieslager" met schuren, Hooiberg en Put