Ambt-Delden B 1937
Twickelerlaan 14, 7495 VG te Ambt Delden

Omschrijving onderdeel 70:

BOERDERIJ 'BRINKATE' behorende tot de buitenplaats Twickel.

Gelegen tegenover de moestuin aan de Twickelerlaan een boerderij met bovenkamer uit 1859. Staande op zandstenen plint met muurwerk afwisselend opgetrokken in horizontale banden van donker- en lichtbruine baksteen. De strekken boven venster en deuren en het vlechtwerk in de voor- en achtergevel zijn in hetzelfde lichtbruine baksteen gemetseld. De boerderij heeft een met pannen gedekt afgewolfd zadeldak en de bovenkamer een zadeldak, waarvan de kopse gevels beschoten geveltoppen hebben. Eenvoudige windveren langs de dakranden. Op de nok en in het oostelijk dakschild staat een schoorsteen. In de voorgevel een deur met bovenlicht en schuifvensters met roedenverdeling en luiken. Onder het wolfseind een halfrond zoldervenster met een radiale roedenverdeling. De achtergevel heeft een niendeur met stiepel geflankeerd door twee staldeuren, alle onder korfboogvormige strekken. Tussen de deuren twee zesruits vensters onder rondbogen. De boerderij heeft een museumfunctie gekregen, waartoe de bestaande schuren op het erf zodanig gewijzigd zijn dat ze voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn; één oorspronkelijke schuur is verlengd.

Waardering:

BOERDERIJ 'BRINCATE' van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege het bijzondere decoratieve materiaalgebruik; - vanwege de hoge mate van uitwendige gaafheid; - vanwege de beeldbepalende situering aan de Twickelerlaan; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij "Brincate"