Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507644
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/167
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Stad-Delden A 9601
Dr Gewinstraat 6, 7491 CB te Delden

Omschrijving

Inleiding

Geprefabriceerd houten HERENHUIS de "Kroonenhof", in 1923 in Chaletstijl gebouwd voor de familie Moltzer door constructeur Christoph und Unmack, Niesky O/L uit Silezië. De fraai uitgewerkte details, zowel aan het exterieur als in het zeer gave interieur, kenmerken de zorg waarmee dit huis is ontworpen en gebouwd. Bij onderhoudsbeurt in 1992 is het pand voorzien van nieuwe dakbedekking en goten.

Omschrijving

Op een plint van rode baksteen zijn twee bouwlagen vanaf een vierkante plattegrond opgetrokken in donkerbruin geschilderde horizontale houten delen, die door middel van zwaluwstaarten met elkaar verbonden zijn. Het zadeldak met twee grote steekkappen is gedekte met rode Hollandse pannen. De verdieping kraagt over ten opzichte van de eerste bouwlaag. In de gevels op de begane grond en verdieping samengestelde zesruits vensters en in de beschoten topgevels een dubbel vierruits venster met wit geschilderde kozijnen. De vensters zijn behangen met witte luiken met donkergroene randen. Met uitzondering van de westgevel zijn de gevels voorzien van houten bloembakken. Aan de oost- en zuidkant van het huis staan op het aangrenzende terras dezelfde bloembakken. De ingang van het huis bevindt zich in de noordgevel aan de oprijlaan in een rechthoekige uitbouw van één laag. Op de uitbouw bevindt zich een balkon, waarop een deur uitkomt. De deur en grote vensters zorgen voor lichttoetreding in de achter de entree gelegen hal. De meer gesloten gevel op de begane grond wordt ingedeeld door kleine vensters. In de westgevel van het huis zijn de keuken linksonder en de badkamer rechtsboven te herkennen aan de hoog geplaatste kleine vensters. Aan de zuidkant op de begane grond twee dubbele terrasdeuren, geplaatst tussen vensters, en daarboven drie balkondeuren met bovenlicht. De gevel aan de straatkant (O) wordt op de begane grond in beslag genomen door twee erkers en op de verdieping door drie vensters. Hout bepaalt ook het karakter van het gave interieur met onder meer betimmeringen, ingebouwde kasten en trapleuningen.

Waardering

Het houten huis is van architectuurhistorisch belang: - als gaaf voorbeeld van een geprefabriceerd houten huis in Chalet-stijl van de firma Christoph und Unmack uit Silezië - vanwege de zorgvuldige detaillering - vanwege de gaafheid van ex- en interieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver