Valkenisse K 1853
Vlissingsestraat 40, 4371 RE te Koudekerke

Inleiding

In 1910 naar ontwerp van de architect Knevel uit Amsterdam gebouwde burgemeesterswoning in Neo-Renaissance architectuur.

Omschrijving

Rechthoekig, twee bouwlagen hoog met kap, voorzien van aanbouw van één bouwlaag met plat aan linkerzijde en aan achterzijde aanbouw, één bouwlaag hoog met kap. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, betonnen banden, blokken, traptafels e.d.; siermetselwerk in boogtrommels; diverse muurankers; raamdorpelstenen van geglazuurde oranje baksteen.

Voorgevel met rechts twee bouwlagen en daarboven topgevel en links twee bouwlagen met lijstgevel en kap; geheel links lage aanbouw. Risalerend topgeveldeel met op begane grond twee houten schuiframen met gedeeld bovenlicht met glas-in-lood, afgesloten door dubbele boogjes onder gemetselde hanekamvormige boog; houten luiken. Band met siermetselwerk en op verdieping van topgevel twee houten vensters met gedeeld bovenlicht met kleine roedeverdeling; houten luiken; siermetselwerk in rondboogvormige boogtrommels. De topgevel is uitgevoerd als trapgevel, voorzien van stenen met bouwjaar, kruiskozijnen met roedeverdeling in bovenramen, siermetselwerk in rondboogvormige boogtrommel, bekroond door leeuwenkop in sluitsteen; klauwstukken op de bovenste trappen.

Achter de top een dwarskapje.

Het twee verdiepingen hoge lijstgeveldeel van de voorgevel bevat op de begane grond twee houten schuiframen, hetzelfde uitgevoerd als de begane grondvensters van de topgevel. Op de verdieping gekoppelde schuiframen met gedeeld bovenlicht met kleine roedeverdeling; ontlastingsbogen onder één boog gekoppeld. Gemetseld fries en eenvoudige lijst. In dakvlak (zadeldak) dakkapel met houten kruisvenster met kleine roedeverdeling in bovenramen; dwarskapje gedekt met rode leien en bekroond door een piron. Links lage aanbouw met houten venster met in drieën gedeeld bovenlicht met glas-in-lood, afgesloten door drie boogjes; daklijst en daarboven dakterras met houten hekwerk. Linker zijgevel met rechterhelft bestaand uit een trapgevel met vooruitspringende, één bouwlaag hoge aanbouw; linkerhelft bestaand uit twee bouwlagen hoge lijstgevel.

Vooruitspringende aanbouw voorzien van gekoppelde kozijnen met in midden schuifdeur, aan weerszijden zijlichten en vier bovenlichten met glas-in-lood, ieder met ontlastingsboogje; daklijst en daarboven dakterras met houten hekwerk. Trapgevel op eerste verdieping voorzien van gevelopening met twee bovenlichten met kleine roedeverdeling en aan weerszijden aansluitend een gelijkvormig klein venster, alle vier met eigen ontlastingsboog, gekoppeld onder een getoogde boog met siermetselwerk in boogtrommel. Top van trapgevel hetzelfde uitgevoerd als trapgevel in voorgevel, maar bekroond met gebeeldhouwde leeuw met schild. Lijstgeveldeel op begane grond voorzien van gekoppelde schuiframen met glas-in-lood in bovenlichten; ontlastingsbogen, gekoppeld onder een getoogde boog met siermetselwerk in boogtrommel. Op verdieping gekoppelde schuiframen met gedeeld bovenlicht met kleine roedeverdeling; ontlastingsbogen onder één boog gekoppeld. Gemetseld fries en eenvoudige lijst. Achtergevel met links één bouwlaag hoge aanbouw met kap tegen de lijstgevel, die twee bouwlagen met kap hoog is. Diverse vensters en deuren.

Rechter zijgevel met links twee bouwlagen hoge lijstgevel met kap en rechts één bouwlaag hoge aanbouw met kap. In linkerdeel ingangspartij met luifel, voordeur met zijlichten; boven luifel venster met roedeverdeling en zijlichten. Links van ingangspartij houten venster met in drieën gedeeld bovenlicht afgesloten met drie ontlastingsboogjes, gekoppeld onder een getoogde boog; houten luiken; daarboven venster ter plaatse van trappenhuis.

Op verdieping houten schuifraam met gedeeld bovenlicht met roedeverdeling, twee ontlastingsboogjes onder gekoppelde boog; gekoppeld schuifraam met gedeeld bovenlicht en zelfde afsluiting; gebrandschilderde glazen met wapens van Zeeland en Koudekerke. Gevel afgesloten door gemetseld fries en eenvoudige lijst. Aanbouw op begane grond voorzien van gekoppelde vensters met roedeverdeling in bovenlichten en een deur, afgesloten door strekse bogen; twee kleine venstertjes afgesloten door hanekammen. Door de gootlijst heen brekende dakkapel met gekoppeld venster en met pannen gedekt lessenaarsdakje.

Het pand is voorzien van een schilddak met plat met dwarskappen achter de geveltoppen, aanbouw aan achterzijde voorzien van een aangekapt schilddak; geheel voorzien van rode geglazuurde verbeterde hollandse pannen.

Rijk interieur met onder meer in hal en achterkamer moer- en kinderbinten plafond met sjabloonbeschildering in Jugendstil van decoratieschilder N.F. Grims, houten lambrizering, rijke houten deuromlijstingen; houten trappenhuis; kamers en suite met neo-classicistische stucplafonds, marmeren schouwen, deur- en kastomlijstingen, tussendeuren e.d.; serre. Vrijwel overal originele deuren.

Op verdieping onder meer moer- en kinderbintenplafond met sjabloonbeschildering als op begane grond, rijke houten deuromlijstingen; kamers met eenvoudige stucwerkplafonds. Origineel trappenhuis doorlopend tot tweede verdieping.

Waardering

Burgemeesterswoning zowel vanwege interieur als exterieur van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang en van waarde vanwege gaafheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning

Knevel ; Zeeland