Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507660
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82722/116
Kadastrale aanduiding
Kortgene F 2835
Kortgene F 2834
Hoofdstraat 100, 4484 CJ te Kortgene

Omschrijving

Inleiding

Woonhuis, in 1913 in eclectische stijl gebouwd in opdracht van een rentenierende boer. De aanbouwtjes met platte daken aan de noordzijde van de achtergevel (bijkeuken en schuur) komen niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag en een kapverdieping hoog en opgetrokken uit roodbruine baksteen.

De voorgevel is een symmetrische lijstgevel met centrale ingangspartij. Gepleisterde plint, banden, hoekblokken, sluitstenen met diamantkoppen en traptafels; tegelwerk in boogtrommels; raam- en deuromlijstingen van rode strengperssteen.

Ingangspartij in nis, bezet met groen-witte tegels met Art Nouveau motieven. De overspanning van de nis wordt ondersteund door consoles. Het bovenlicht van de voordeur is voorzien van geëtst glas. Aan weerszijden van de ingang houten H-vensters met glas-in-lood bovenramen. Boven de ingangspartij een door de kroonlijst brekende grote gemetselde dakkapel met dwarskapje en trapgeveltje, voorzien van gepleisterde tafels en bekroning.

De achtergevel is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond een deur met bovenlicht en twee houten T-vensters met persiennes.

Op de verdieping twee houten T-vensters en een niet originele deur naar plat.

Het woonhuis is voorzien van een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode, geglazuurde groefpannen en voorzien van overstekken op geprofileerde klossen.

In het interieur onder meer op de begane grond plafonds van papier maché en stucwerk, onder meer met afbeelding van een vogel op nestje en bloemmotieven; vensters aan de binnenzijde voorzien van houten schuifluiken; kamers-en-suite met houten schuifdeuren. Hal met onder meer marmeren vloer, getoogde boog met stucwerk (o.a. duif) en trappenhuis met houten spijlen.

Waardering

Woonhuis van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden