Kortgene F 1089
Hoofdstraat 34, 4484 CG te Kortgene

Woonhuis, rond 1895 gebouwd in eclectische stijl. De zijgevels grenzen aan de buurpanden.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag en een kapverdieping hoog en opgetrokken uit roodbruine baksteen. De voorgevel is een lijstgevel van vier traveeën breedte, voorzien van gepleisterde plint, banden, sluitstenen met diamantkoppen en kroonlijst. De tweede travee van links bevat de ingangspartij met houten voordeur, met bovenlicht, te bereiken via natuurstenen trapje. Overige traveeën bevatten houten T-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenramen. Boven de ingangspartij een door de kroonlijst brekende gemetselde dakopbouw met halfrond venster. Deze is voorzien van gemetselde lisenen op consoles en bekroond door een gepleisterd fronton met gemetseld tympaan. Fronton bekroond door een opbouw met klauwstukken.

De achtergevel is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond onder meer gepleisterde plint, achteringang met aan weerszijden gekoppelde vensters en op verdieping enkele schuiframen.

Eenvoudige goot op houten klosjes.

Het woonhuis is voorzien van een asymmetrisch zadeldak gedekt met rode hollandse pannen.

In het interieur onder meer op begane grond stucplafonds met onder meer kopjes, schuifdeuren met glas-in-lood in kamers en suite.

Woonhuis van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning