Ambt-Almelo F 4094
Bolkshoeksweg 36, 7607 TL te Almelo

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met aan de zijgevels uitgebouwd woonhuisgedeelte onder deels geknikt met grijze muldenpannen gedekt zadeldak. Het tegen de noordgevel aangebouwde schuurtje voor mestopslag heeft een zadeldak. De kappen zijn voorzien van makelaars met trekbalken en eenvoudige windveren. De gevels zijn boven een gepleisterde plint opgetrokken in een bruine baksteen. In de voorgevel (O) op de begane grond een deur met bovenlicht, twee zesruits vensters en aan weerszijden twee vensters met bovenlicht. Het ronde venster boven het luik in de geveltop heeft een diagonale roedenverdeling. De vensters in de linker zijgevel (Z) van het woonhuisgedeelte zijn evenals de zesruitsvensters in de voorgevel behangen met wit geschilderde luiken waarop rode zandlopers. Het grote venster en de entree tot de keuken in de rechter zijgevel (N) van het woonhuisgedeelte zijn vernieuwd. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte getoogde stalvensters met roedenverdeling en staldeuren. De centrale getoogde baander met schampstenen in de achtergevel (W) wordt geflankeerd door zesruits stalvensters onder rondbogen en recht gesloten staldeuren. De segmentbogen boven de baander en staldeuren zijn deels gemetseld in gele verblendsteen. In de gevel van de mestschuur een getoogde inrijdeur. Inwendig is een gave tegelkamer met betegelde wanden, originele paneeldeuren en schouw bewaard gebleven.

Boerderij van het hallehuistype van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de typologie van de boerderij met het uitgebouwde woonhuis en overdekte mestopslag