Ambt-Almelo I 4766
Bellinkhofsweg 1, 7604 PE te Almelo

Omschrijving

De noordelijke DIENSTWONING (1919) aan de Wierdensestraat (identiek aan, Wierdensestraat 206) is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak. Het dak is gedekt met antracietgrijze geglazuurde Hollandse pannen en voorzien van zes dakkapellen met zesruits bovenlichten onder platte daken en twee grote schoorstenen op de nokeinden. Op de hoeken van de gevels zijn hoeklisenen met schijnvoegen gemetseld, het pand is rondom voorzien van een gemetseld hoofdgestel. De gevels worden geleed door vijftienruits schuifvensters, oorspronkelijk behangen met persiennes.

In de voorgevel (N) bevindt zich tussen twee vensters een deur met vierruits venster en een bovenlicht met diagonale roedenverdeling. In de linker zijgevel (O) is rechts van een venster eenzelfde deur geplaatst. In de rechter zijgevel (W) twee vensters, in de achtergevel drie. De schouw, met zwart marmeren bekleding, is bewaard gebleven.

De dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats