Ambt-Almelo I 4766
Bij Bellinkhofsweg 3, 7604 PE te Almelo

Omschrijving

Aan de noord- en westzijde van de KWEKERIJ (1919) staat een in rode baksteen opgetrokken MUUR met lisenen en gemetselde pijlers met geprofileerde kapitelen, waartussen een dubbele opgeklampte deur met een segmentboog beëindiging. Aan het oostelijke uiteinde van de noordelijke muur is een werkplaats in rode baksteen onder een zadeldak met rode tuile-du-Nord pannen vastgebouwd. Deze schuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De twee KASSEN liggen evenwijdig aan de westelijke muur, er tussenin en oostelijk ervan gemetselde bakken. De westelijke kas bestaat uit betonnen spanten in de vorm van een Tudorboog, waartussen de glasvlakken met verticale houten en horizontale aluminium stijlen. In de noordelijke glasgevel zit een deur met vierruits venster.

De oostelijke kas heeft een in rode baksteen gemetselde lage muur rondom, waarboven een houten raamwerk met zadeldak met ijzeren stijlen. In de noordgevel bevindt zich de deur onder windveren en een luifeltje op smeedijzeren schoren met een makelaar en rocaille-motieven. In de kas fraai siersmeedwerk in de nok.

Waardering

De kwekerij met muur en kassen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats

- de details