Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507697
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82838/58
Kadastrale aanduiding
Stad-Almelo B 10564
Poulinkstraat 3, 7607 GS te Almelo

Omschrijving

Inleiding

PAKHUIS, in 1862 gebouwd in opdracht van de Fa. J.J. Engberts en Co, stoomspinnerij. Het pand maakte deel uit van het fabriekscomplex Kapok-, Tricot en Veerenfabriek Scholl, Engberts en Scholten (SESA).

Het pakhuis staat aan de Poulinkstraat in het centrum van Almelo.

De vensteropeningen zijn voor een deel dichtgezet, maar de indeling van de gevels is niet gewijzigd. De lift is verdwenen, het mechaniek onder de kap van de torenvormige liftschacht is deels bewaard gebleven. In de voorgevel (Z) is op de begane grond een deur toegevoegd in de voormalige liftschacht.

Omschrijving

Het pakhuis is onderkelderd en boven een grijsgepleisterde plint in rode baksteen over drie bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. Rechts in de voorgevel (Z) bevindt zich de voormalige liftschacht in de vorm van een vierkante toren, onder een steil tentdak met rode Hollandse pannen en een overstekende gootlijst op klampen. Direct onder de gootlijst ronde vensters, waaromheen uitkragend siermetselwerk van oranje en witte verblendsteen. In het midden van de voorgevel bevinden zich boven elkaar drie dubbele laaddeuren met daarboven een hijsbalk. De bovenste laaddeur en alle overige vensteropeningen in de voorgevel en rechter zijgevel (O) zijn onder witte lateibalken onder één of twee segmentboogjes in witte en oranje verblendsteen geplaatst. De segementboogjes boven de vensters in de achtergevel (N) zijn in rode baksteen uitgevoerd.

De linker zijgevel (W) is blind.

In het pakhuis ondersteunen stalen kolommen met H-balken moerbalken, die op hun beurt houten vloeren dragen. De kelder wordt overspannen door een gemetseld en aangesmeerd troggewelf op stalen kolommen en H-balken. Ook de trapleuning vervaardigd uit stammetjes is nog bewaard gebleven.

Waardering

Het pakhuis is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de voormalige functionele relatie met het SESA fabriekscomplex

- de typologie en fraaie detaillering van het exterieur

- de gaafheid van de constructie en van het ex- en interieur

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis Sesa

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing