Ambt-Almelo F 2353
Bolkshoeksweg 44, 7607 TL te Almelo

Inleiding

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE "Reefman" uit 1864 die behoort bij het Huis Almelo. Voor de voorgevel (W) van de boerderij langs de Bolshoeksweg staat een rij hoge bomen. Op het erf, dat recentelijk opnieuw is bestraat, staan rond de boerderij drie schuren die bijdragen aan de kwaliteit van het erf maar als objecten voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. Aan de noordzijde van de boerderij staan enkele fruitbomen.

Omschrijving Boerderij van het hallehuistype onder wolfdak met uileborden dat deels met riet en deels met rode Hollandse pannen is gedekt. De gevels zijn boven een plint van Bentheimer steen opgetrokken in roodbruine baksteen. In de voorgevel een deur met bovenlicht en twee schuifvensters met roedenverdeling tussen kleinere vensters met bovenlicht. Op de voor Huis Almelo karakteristieke gevelsteen met kroon het jaartal 1864. In de zijgevels van het woonhuisgedeelte kleine vierruits vensters. De keuken is aan de rechter zijgevel (Z) iets opgehoogd en voorzien van een nieuwe deur en vensters. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn voorzien van staldeuren en getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. In de achtergevel een centrale baander onder segmentboog tussen zesruits stalvensters onder rondbogen en recht gesloten staldeuren.

Waardering

Boerderij van het hallehuistype van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de relatie met het Huis Almelo

- de voor Huis Almelo kenmerkende typologie van de boerderij met de wolfeinden