Ambt-Almelo B 7328
Ootmarsumsestraat 87, 7602 JS te Almelo

Inleiding

Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1910 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in opdracht van de fabrikant J.L. Ten Bos. Het huis is een kopie van de in 1986 afgebroken villa "Zonnehoek" in Steenwijk uit 1905-1906 van dezelfde architect in samenwerking met de Steenwijkse architect B. Rouwkema. Het vrijwel in originele staat verkerende interieur is uitgevoerd in de stijl van de Art Nouveau- en Art Deco. Het pand, dat tegenwoordig in gebruik is als kantoor, staat in de bocht van de Ootmarsumsestraat bij het begin van de Vriezenveensestraat, naast twee andere herenhuizen in Art Nouveaustijl van dezelfde architect (Ootmarsumsestraat 85 en 83). Langs de straat een om de hoek lopend laag gemetseld muurtje met ezelsrug als erfscheiding. De tuin rond het huis is ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

Onderkelderd pand van twee bouwlagen op een samengestelde plattegrond onder een samengesteld met rode geglazuurde tuile du Nordpannen gedekt zadeldak. De hoektoren (ZW hoek) op vierkante grondslag heeft vier bouwlagen onder een ingesnoerd tentdak met vier kleine zinken dakkapelletjes. De overstekende kappen met huistekens op de nokken rusten op consoles. De in bruine baksteen opgetrokken gevels hebben een uitgemetselde plint en horizontale sierbanden van oranje en witte verblendsteen. De strekken en bogen boven vensters en deuren zijn uitgevoerd in oranje verblendsteen.

In het midden van de voorgevel (W) een ingangsportiek met korfboog onder een loggia tussen een geveldeel onder steekkap links en de hoektoren rechts. Een hardstenen stoep leidt naar de met snijwerk gedecoreerde getoogde deur tussen zijlichten met geëtst glas. Het samengestelde bovenlicht heeft een roedenverdeling. Het dakschild boven de loggia wordt ondersteund door een houten kolom tussen twee gebogen spanten. Op de begane grond vensters met recht gesloten bovenlichten onder witte lateien. Het linker geveldeel is op de verdieping opgetrokken in witte verblendsteen onder een klimmend keperboogfries van bruine baksteen in de geveltop. Een gemetselde segmentboog met natuurstenen aanzetten overspant de twee verdiepingsvensters met halfronde bovenlichten. Op de begane grond van de toren een drielichtvenster met een in- en uitzwenkend kalf en halfrond bovenlicht met roedenverdeling onder een rondboog van zandstenen blokken. Tussen de samengestelde vensters op de tweede en derde bouwlaag van de hoektoren decoratieve tegeltableaus. Bovenin de toren een venster onder een met natuurstenen blokken versierde rondboog. De linker zijgevel (N) heeft een centrale risalerende vensteras onder steekkap met versierde makelaar en trekbalk. Rechts een plat afgedekte aanbouw met driezijdige erker onder schilddakje en links een deur met roedenverdeling in de zij- en bovenlichten. De rechter zijgevel (Z) van de hoektoren heeft dezelfde vensterindeling als de voorgevel. Rechts van de toren een deels in witte verblendsteen opgetrokken uitbouw onder een met pannen gedekt schilddak. Tussen de segmentbogen boven de glas-in-loodvensters een horizontale sierband van rode en witte verblendsteen.

Boven het schilddakje twee gemetselde schoorstenen die langs de gevel omhoog lopen. Aan weerszijden van de middenrisaliet met glas-in-loodvensters van het achtergelegen trappehuis onder steekkap van de achtergevel (O) plat afgedekte risalieten van verschillende hoogte.

Links een om de hoek lopend terras met balustrade van natuurstenen balusters voor een samengestelde kozijn met een dubbele glasdeur. Rechts een plat afgedekte aanbouw van één bouwlaag met een samengesteld venster. Het tochtportaal van de entree is bezet met gekleurd glas-in-lood in Art Deco-stijl. De hal heeft een marmeren vloer en een eiken lambrizering waarboven op de gestucte wanden een in pasteltinten geschilderd fries met bloemmotieven is aangebracht. Dit fries volgt de trapleuning van de eikehouten trap met fraai gesneden trappalen en balusters. De geheel betegelde garderobe onder het trapbordes achterin de hal heeft een tochtportaal met fraai gekleurd glas-in-lood in Art Deco.

De vertrekken op de begane grond zijn voorzien van lambrizeringen en rijk uitgevoerde haardpartijen. De hoekstukken en rozetten van de stucplafonds zijn versierd met Art Nouveau decoraties. De gekleurde glas-in-loodramen van de drielicht trapvensters zijn versierd met gestyleerde florale motieven. In de bovenlichten van het onderste traplicht zijn de portretten van de dochters van de opdrachtgever opgenomen.

Herenhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de voor het oeuvre van G.B. Broekema kenmerkende Art Nouveau-bouwstijl

- de rijke detaillering van de gevels met verschillende kleuren baksteen, natuursteen en tegeltableaus

- het zeer rijke interieur in Art Nouveau- en Art Decostijl

- de beeldbepalende situering in de bocht van de Ootmarsumsestraat naast twee woonhuizen in dezelfde stijl

- de uitzonderlijk zeldzame gaafheid van het exterieur en het interieur

Broekema, G.B. ; Overijssel