Ambt-Almelo B 7325
Ootmarsumsestraat 85, 7602 JS te Almelo

Inleiding

Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl dat in 1907 is gebouwd naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen) in opdracht van D.J. van der Saag. Het huis heeft een vrij gaaf interieur in Art Nouveaustijl. Het pand, dat in gebruik is als kantoor, staat tussen twee woonhuizen in dezelfde bouwstijl van dezelfde architect aan de Ootmarsumsestraat (Ootmarsumsestraat 87 en 83). Een eenvoudig smeedijzeren hekwerk vormt de erfscheiding langs de straat. De tuin rond het huis is ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

Onderkelderd pand van twee bouwlagen op samengestelde plattegrond onder een samengesteld overstekend met rode geglazuurde tuile du Nordpannen gedekt schild-zadeldak. De torenachtige uitbouw van drie bouwlagen aan de linker zijgevel (N) wordt gedekt door een tentdak met piron op de nok. De in bruine baksteen opgetrokken gevels zijn gedecoreerd met gevelvelden van witte verblendsteen en horizontale banden van witte en oranje verblendsteen. De aanzetten van de bogen en strekken boven vensters en deuren zijn uitgevoerd in natuursteen of witte verblendsteen. De rechter helft van de voorgevel (W) bestaat uit een risaliet onder een met pannen beklede overstekende steekkap. In de grote gemetselde driezijdige erker op de begane grond van het risaliet vensters met een roedenverdeling in de recht gesloten bovenlichten onder natuurstenen lateien en strekken van oranje verblendsteen. Op de erker een smeedijzeren balkonhek met natuurstenen lijst tussen gemetselde pijlers.

De in witte verblendsteen uitgevoerde geveltop van het risaliet heeft een klimmend keperboogfries van bruine baksteen. Links in de voorgevel beganegronds een drielichtvenster onder een segmentboog en een verdiepingsvenster met getoogd bovenlicht. Op de hoek een terras met balustrade van hardstenen balusters voor het overhoeks geplaatste venster onder de met hardsteen beklede gevelhoek.

Een hardstenen trap leidt naar de ingang in de voorgevel (W) van de torenachtige uitbouw aan de linker zijgevel (N). De met snijwerk gedecoreerde deur heeft een drieruits bovenlicht. De vensters in de toren worden afgewisseld met decoratieve tegeltableaus. Bovenin de toren een loggia met rondbogen en gemetselde balustrades. Links van de toren in de linker zijgevel (N) tweelicht vensters onder rondbogen. Op de hoek met de achtergevel een kelderingang met smeedijzeren hek in Art Nouveaustijl. De grotendeels blinde rechter zijgevel (Z) heeft een centraal geveldeel onder steekkap. In het middenrisaliet onder steekkap van de achtergevel (O) samengestelde traplichten. Rechts een lage aanbouw onder lessenaardak met een achteringang en links een grote houten serre onder balkon.

De wanden van de hal en het trappehuis zijn met florale motieven in pasteltinten beschilderd. De stucplafonds van de vertrekken op de begane grond zijn gedecoreerd met florale motieven en kleine landschapjes. De gebeeldhouwde eikehouten trap, schouwen en een fraaie buffetkast in de voorkamer zijn bewaard gebleven evenals het traplicht met gekleurd glas-inlood en een karakteristiek Art Nouveau rozet op de verdieping.

In het iets teruggelegen gevelvlak onder de segmentboog met natuurstenen aanzetten (vernieuwde) balkondeuren.

Herenhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de voor het oeuvre van de architect G.B.Broekema kenmerkende Art Nouveau- bouwstijl

- de bijzonder rijke ornamentiek van het exterieur en interieur

- de ensemblewaarde in samenhang met de aan weerszijden gelegen herenhuizen in dezelfde bouwstijl van dezelfde architect

- de zeldzame hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als het interieur

Broekema, G.B. ; Overijssel