Ambt-Almelo B 7425
Ootmarsumsestraat 83, 7602 JS te Almelo

Inleiding

Groot vrijstaand HERENHUIS in Art Nouveaustijl, gebouwd in ca. 1905 in opdracht van F. ter Braak naar een ontwerp van de architect G.B. Broekema (Kampen), die ook de naastgelegen panden (Ootmarsumsestraat 87 en 85) ontwierp. Het interieur dat in verband met de kantoorfunctie is gemoderniseerd, bevat nog enkele gave interieuronderdelen in Art Nouveaustijl. Het pand staat met de voorgevel (W) aan de Ootmarsumsestraat. Een smeedijzeren hek in Art Nouveaustijl vormt de erfscheiding langs de straat. De tuin rond het huis is ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving Onderkelderd pand van twee bouwlagen op samengestelde plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak met rode geglazuurde tuile du Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken in een bruine baksteen met iets uitgemetselde plint en horizontale sierbanden van oranje en witte verblendsteen. Boven de recht gesloten vensters lateien en segmentbogen in verschillende kleuren baksteen. Rechts aan de voorgevel (W) een risaliet onder afgeknot overstekend zadeldak met een fries van bruine baksteen in de geveltop van witte verblendsteen. Het deels gepleisterde gemetselde balkon boven het samengestelde begane grondvenster rust op geprofileerde hardstenen consoles. De balustrade bestaat uit gemetselde balusters onder segmentbogen. In het balkonkozijn een dubbele glasdeur onder getoogd kalf. Het zoldervenster in de geveltop heeft een getoogde bovenlicht met roedenverdeling.

Een hardstenen trap met balustrade van gedraaide balusters leidt naar de met natuurstenen blokken omlijstte deur onder luifel links van het risaliet.

De panelen en het siersmeedwerk van de deur zijn uitgevoerd in Art Nouveau stijl. Het bovenlicht met gemetselde stijlen en natuurstenen latei is bezet met drie gekleurd glas-in-loodramen. Tegen de afgesnoten hoek links op de verdieping een overhoekse houten erker op natuurstenen geprofileerde consoles. Het samengestelde traplicht in het midden van de linker zijgevel (N) is bezet met gekleurd glas-in-lood. De rechter zijgevel (Z) heeft een geveldeel onder steekkap met op de begane grond een plat afgedekte erkerpartij. De vensters in de grote houten serre aan de achtergevel (O) hebben bovenlichten onder segmentbogen en zijn grotendeels gevuld met gekleurde glas-in-loodramen. Enigzins gewijzigd en wit geschilderd interieur met enkele originele interieuronderdelen als de tochtdeur met geëtst venster, trappehuis met decoratieve trappaal en de fraaie gekleurde glas-in-loodramen met gestyleerde bloemmotieven in de serre. In het glas-in-lood van het traplicht is een gebrandschilderd kinderportretje opgenomen. In de vertrekken zijn de originele paneeldeuren en de plafonds met stucdecoraties bewaard gebleven.

Herenhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de voor het oeuvre van de architect G.B. Broekema kenmerkende Art Nouveau- bouwstijl

- de rijke ornamentiek van de gevels en het interieur

- de ensemblewaarde in samenhang met de naastgelegen panden van dezelfde architect in dezelfde bouwstijl aan de Ootmarsumsestraat

- de gaafheid van het exterieur en in iets mindere mate het interieur

Broekema, G.B. ; Overijssel