Ambt-Almelo I 2843
Schuilenburglaan 7, 7604 BJ te Almelo

Inleiding

Het LANDHUIS "Wendelgoor" thans "Schuilenburg" uit 1931 is als een letterlijke kopie van een Engels landhuis bij Southhampton gebouwd in opdracht van de fabrikant J.J. van Wulfften Palthe. De echtgenote van de heer Palthe was nauw betrokken bij de bouw van het huis dat door de architect A.M. Vixseboxse was ontworpen. De persoonlijke toets van mevrouw Palthe is in het vrijwel oorspronkelijke in duurzame materialen uitgevoerde interieur terug te vinden. In een glas-inloodraam in Art Decostijl in de noordgevel zijn de intialen van de opdrachtgevers en hun kinderen, het bouwjaar 1931 en de plattegrond van het huis verwerkt. De stalen ramen met bronzen handgrepen zijn vervaardigd door de Firma Braat uit Delft. Het huis staat verscholen in het groen op de hoek van de Wierdensestraat en de Schuilenburgsingel buiten de bebouwde kom van Almelo in de nabijheid van het industrieterrein Noordbroek. De tuin is door de huidige bewoners in de laatste jaren enigzins aangepast.

Omschrijving Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond met aan de lange gevels diverse aanbouwen en risalieten onder steekkappen. De gevels zijn opgetrokken in een gele handvormsteen onder zadeldaken die met rode Engelse daktegels zijn gedekt. De samengestelde vensters hebben stalen ramen met roedenverdeling binnen kozijnen van bruine zandsteen, in de dakkapellen binnen houten kozijnen. De centrale entree in de oostgevel bestaat uit een getoogde deur in een portiek met segmentboog dat geheel met bruine zandsteen is omlijst.

De zuidgevel heeft iets links van het midden een risaliet onder steekkap en links daarvan op de hoek een serre onder balkon met gemetselde borstwering. De hardhouten kozijnen van de serre zijn bezet met glas-in-loodramen en een dubbele glasdeur. In het terugelegen geveldeel achter het terras rechts van het risaliet een deur en vensters met hardhouten kozijnen. Rechts tegen de noordgevel de uitgebouwde keuken onder balkon en helemaal links een hoog opgaand risaliet onder steekkap met op de begane grond twee getoogde dubbele garagedeuren met kleine venstertjes. Boven de plat afgedekte dakkapellen met glas-in-loodvensters, kleine kajuitjes met dubbele zesruits vensters onder met daktegels gedekte schilddakjes. In de dakschilden verschillende hoge gemetselde schoorstenen.

Het interieur van het huis verkeert in vrijwel originele staat. Achter de voordeur een tochtportaal naar de gang met een vloer van Noorse leien. Alle wanden zijn gestuct met verschillende patronen in reliëf. De vloeren, ingebouwde kasten, lambrizeringen e.d. zijn op de begane grond uitgevoerd in tropisch hardhout en op de verdieping in Amerikaans grenen. De radiatoren hebben een ombouw, in de eetkamer als zitbank met vlechtwerk van koperen banden voor de radiator. Naast de eetkamer met stucrozet in Art Decostijl op het plafond een in oorspronkelijke staat verkerende dienkeuken. In de serre zandstenen plantenbakken en een fonteintje. De windwijzer op het dak is verbonden met een wijzerbord boven het tochtportaal in de gang.

Landhuis van architectuurhistorisch belang vanwege:

- de letterlijk gekopieerde karakteristieke Engelse landhuisstijl