Ambt-Almelo A 7266
Vissedijk 37, 7602 CP te Almelo

Inleiding

Traditioneel vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE behorend bij landgoed Almelo, op fraai erf met een verbouwde kapschuur, drie later in stijl bijgebouwde schuren, een verbouwde hooiberg en een boomgaard. De boerderij is in 1857 gebouwd. De bijgebouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang maar vormen samen met de boerderij een waardevol erf. De rechter zijgevel van de boerderij is opnieuw gemetseld met de oorspronkelijke stenen.

Het boerenerf ligt aan de westelijke grens van de bebouwde kom van Almelo.

Omschrijving

De boerderij van het hallehuistype is in verschillende kleuren baksteen onder een zadeldak met wolfeinden, windveren, een uilebord en rode Hollandse pannen opgetrokken. De vensters zijn geplaatst onder strekken of hanekammen. In de voorgevel (Z) een zandstenen geprofileerde lijst boven de deur met zesruits bovenlicht, de twee vijftienruits schuifvensters en twee kleine vensters. In de zandstenen lijst is een steen aangebracht met het wapen van Huis Almelo - een kroon, de initialen R.L. van de familie Rechteren Limpurg -en het bouwjaar. De linker zijgevel (W) is geleed door twee vierruits vensters, rechtgesloten staldeuren en getoogde stalvensters met gietijzeren roedenverdeling, boven rollagen. In de achtergevel een getoogde baanderdeur tussen twee rondboogvensters en drie staldeuren. In het voorhuis zijn onder meer het balkenplafond, de 'bloempot'tegels in de schouw, de oorspronkelijke deuren en de ingebouwde vitrinekast bewaard gebleven.

Het bedrijfsgedeelte met deel, stallen en hooizolder is nog geheel in de oorspronkelijke staat, met een klinkerbestrating op de vloer.

Waardering

De boerderij van het hallehuistype is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het landgoed van kasteel Almelo

- de vormgeving van de voorgevel

- het fraaie erf